注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

品茗,设计的快乐

坚持不仅仅是一种习惯,更是一种人生准则。

 
 
 

日志

 
 
关于我

从事智能建筑系统方案、设计规划(包括方案创意、初步设计、深化施工图设计),已完成设计作品:廊坊(香港)嘉仕丽数码、北京奥体中心、内蒙古体育馆、内蒙古广播电视传媒信息大楼、内蒙古博源大酒店、内蒙古电子信息职业技术学院等. 资料共享:http://yunpan.cn/cfYFAHYabFBQ4 (提取码:41fa) 楼宇自控资料:http://yunpan.cn/cfYFHxd7jcMLR (提取码:dd78)

网易考拉推荐

Ridge Road Residence——岭路公寓  

2012-11-10 11:29:51|  分类: 建筑设计 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐

设计: StudioFour、莫宁顿半岛、澳大利亚
关键词:建筑、室内设计、可持续、低能耗
      简单的结构、宽大的玻璃窗、外加一个大露台。从建筑内部即可观察到周围的植被。
    在建筑形式和细节上,它的核心是可持续设计——其一采用:可再生木材被选定为主要建筑材料,用于内部和外部,其自然审美属性的补充。其二|是地下的蓄水,节水装置,低VOC涂料的采用。低能耗的设计——所有门窗均采用双层Low-E,增加自然采光,极境全景的景观,同时不影响建筑结构的完整性,大大减少对环境的影响。

Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐

Ridge Road House by StudioFour:
“It is difficult to gain more than a glimpse of the dwelling through the surrounding vegetation. Where the house is visible, it blends within the landscape, the black timber cladding and dark reflective glass selected to help dematerialise the building form from its natural surrounds.  The front elevation comprises solely of blackened timber walls, punctured only to signify the entry. From the street the scale of the house is deceptively modest, the second, lower level is non apparent. The building form sits low, within the existing native grasses, promoting opportunities to connect intimately with the landscape.
The site for this new house is located within the Moonah Links golf course, on the Mornington Peninsula. A simple brief and program requirements, teamed with a dramatic site characterised by a steep slope and a single tea tree, enabled the design to become an exploration into enclosing the basic rituals of domestic life within restrained building forms, whilst at the same time exposing the building’s program to varying levels of interaction with the surrounding landscape, both immediate and beyond.
In stark contrast to the surrounding houses, which attempt to cancel out the sloping topography by creating a podium level at which the outdoor areas sit exposed high above ground level, the design for this house adopted a gentler strategy, with the building form spilling down the slope to terminate in a series of terraced decks. These low lying decks provide privacy from the golf course below, whilst the surrounding native landscape shelters the outdoor areas from harsh prevailing winds.
Varying levels of interaction and connection with the landscape, both real and perceived, drove all aspects of the design, from the channelled views of the horizon upon entry, through to the double height picture window that captures the full proportion of the tea tree, and the direct and intimate connection provided by the low level decks. We sought to create a quality of space that provides a sense of sanctuary, enclosure and comfort.  Emphasis was placed upon capturing the varying qualities of light, the scale and proportions of space, and providing a tangible connection with the building’s surrounds, both in topography and landscape. Through the building’s design, the client is able to experience many aspects of the surrounding landscape, whether it be a direct or perceived experience, whilst at the same time maintaining a high level of privacy from the golf course below.
The form of the building was also driven by the desire to separate the public and private zones of the residence. The kitchen, dining and living spaces are combined to create a single, fluid area, delineated only by a gentle level change and a fireplace / storage element. These elements provide the level of intimacy required by the client whilst also allowing the advantages provided by open planning. The panelised matte black wall to the kitchen conceals a powder room, laundry and butler’s pantry, providing the high level of functionality required, while maintaining the calm qualities of the open plan space.
Our challenge was to demonstrate that a custom architectural solution could achieve our client’s budget whilst responding directly to the essence of the site and its location. The house demonstrates that we could not only capture the sense of place, but we could also deliver a competitive cost effective solution.  By using pared back forms and detailing and a restrained palette of materials the emphasis becomes not on the insular and what has been ‘designed in’, but what nature has provided and drawing this readily available ‘genius loci’ inside for all to experience.
The design for this house stems from an exploration into the absence of what is not necessary, in both building form and detail, which is at the core of sustainable design. Renewable timber was selected as the primary building material. Used both internally and externally, its natural aesthetic properties are complemented by the low energy levels required in its production, which significantly reduce the environmental impact of the building.
The design located the eastern end of the lower level below the natural ground line, with concrete slab flooring and block work walls providing a high thermal mass, to balance the large expanses of glazing to the north and west. The upper level is cantilevered, with the timber construction incorporating high levels of insulation throughout.
With views to the golf course to the west, all windows and glazed doors were double glazed with high performance glass, enabling a strong connection to the landscape without compromising the integrity of the building fabric. The existing tea tree became a critical element to the locations of windows, providing sun shading to the internal living areas. Access to daylight was maximised, with all windows full height, and predominantly openable to maximise natural ventilation throughout. These core sustainable design principles were teamed with underground water storage, water saving fixtures, low voc paints and materials, to complete the sustainable approach. Following completion of the house, the site is being re-vegetated with native species endemic to the local area.”
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Ridge Road Residence - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
  评论这张
 
相关小组: 建筑设计苑
阅读(423)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017