注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

品茗,设计的快乐

坚持不仅仅是一种习惯,更是一种人生准则。

 
 
 

日志

 
 
关于我

从事智能建筑系统方案、设计规划(包括方案创意、初步设计、深化施工图设计),已完成设计作品:廊坊(香港)嘉仕丽数码、北京奥体中心、内蒙古体育馆、内蒙古广播电视传媒信息大楼、内蒙古博源大酒店、内蒙古电子信息职业技术学院等. 资料共享:http://yunpan.cn/cfYFAHYabFBQ4 (提取码:41fa) 楼宇自控资料:http://yunpan.cn/cfYFHxd7jcMLR (提取码:dd78)

网易考拉推荐

House NA  

2013-01-02 15:06:29|  分类: 建筑设计 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐

建筑师: 藤本壮介事务所
地点:东京,日本
土地面积:59.2
M2
项目面积:91.4
M2
项目年份:2010年10月
摄影: Iwan Baan


      藤本壮介事务所为一对年轻夫妇设计的住宅914平方英尺的房子比较典型的透明混凝土砌块墙体出现在日本的东京的密集住宅区生活在树上的概念宽敞的内部空间是由21个平面组成,全部位于在不同的高度满足业主的愿望作为游牧民族生活在自己的


     描述为“一个统一分离和连贯性”,房子作为一个或集客厅看似松散的
定义,却在不同的平面间随着业主的活动需求变化可以在不同尺度如果2个世界同时也容纳下一组来宾房子


House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐

      藤本壮介有趣的一点是,这些地方的树密封隔离互相连接,在其独特的相对性听到一个声音跨越以上跳跃到另一个分支讨论发生在分支的成员来自不同的分支这些都是一些时刻遇到通过这样的空间密度丰富生活

House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐

大小不等的平面从21到81平方尺每个楼层板相连的各种楼梯和梯子,包括短期运行,固定和移动的步骤分层地板板在家具等规模结构允许多种类型的功能如提供循环座位和运作空间

短跨薄白钢框架允许的。辅以薄白,有色桦木地板,隐藏的工具,有很多人不知道。一些地板板都配有地板采暖,以帮助在冬季,而策略性地放置开窗使空气流动最大化,并提供在夏季的通风和冷却的唯一来源。

House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
藤本壮介指出,“白钢框架结构本身的共享树没有任何相似之处。然而,生活在这个空间里经历的时刻曾经经历过的丰富的历代前辈的时候,他们居住的树木是当代适应。就是这样一个城市,建筑,家具和身体之间存在,而且是同样自然和人工之间。

House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐

HVAC水暖器材,以及存储侧向支撑被隐藏于内面向房子后面提供一个全高的书架此外安装窗帘提供隐私和区域划分

House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐

House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐

House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐

建筑模型
 
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 

平面图
 
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 

House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐

剖面图
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
 
House NA - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
“树”概念图

 
 


原文:
Designed for a young couple in a quiet Tokyo neighborhood, the 914 square-foot transparent house contrasts the typical concrete block walls seen in most of Japan’s dense residential areas. Associated with the concept of living within a tree, the spacious interior is comprised of 21 individual floor plates, all situated at various heights, that satisfy the clients desire to live as nomads within their own home.

Described as “a unity of separation and coherence”, the house acts as both a single room and a collection of rooms. The loosely defined program and the individual floor plates create a setting for a range of activities that can take place at different scales. The house provides spaces of intimacy if two individuals choose to be close, while also accommodating for a group of guests by distributing people across the house.

Sou Fujimoto states, “The intriguing point of a tree is that these places are not hermetically isolated but are connected to one another in its unique relativity. To hear one’s voice from across and above, hopping over to another branch, a discussion taking place across branches by members from separate branches. These are some of the moments of richness encountered through such spatially dense living.”
Ranging in size from 21 to 81 square-feet, each floor plate is linked by a variety of stairs and ladders, including short runs of fixed and movable steps. Stratifying floor plates in a furniture-like scale allows the structure to serve many types of functions, such as providing for circulation, seating and workings spaces.
The short-spans allow for the thinness of the white steel frame. Complemented by the thin white-tinted birch flooring, many wonder where the utilities are hidden. Some floor plates are equipped with in-floor heating to help during the winter months, while strategically placed fenestration maximizes air flow and provides the only source of ventilation and cooling during summer.

The HVAC and plumbing equipment, as well as storage and lateral bracing are located in the thick, north-facing wall at the rear of the house. Additional lateral bracing is provided by a full-height bookshelf and lightweight concrete panels integrated within the side elevations.Additionally, curtains were installed to provide temporary partitions that address the concern for privacy and separation.
Sou Fujimoto states, “The white steel-frame structure itself shares no resemblance to a tree. Yet the life lived and the moments experienced in this space is a contemporary adaptation of the richness once experienced by the ancient predecessors from the time when they inhabited trees. Such is an existence between city, architecture, furniture and the body, and is equally between nature and artificiality.”

  评论这张
 
相关小组: 建筑设计苑
阅读(1628)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017