注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

品茗,设计的快乐

坚持不仅仅是一种习惯,更是一种人生准则。

 
 
 

日志

 
 
关于我

从事智能建筑系统方案、设计规划(包括方案创意、初步设计、深化施工图设计),已完成设计作品:廊坊(香港)嘉仕丽数码、北京奥体中心、内蒙古体育馆、内蒙古广播电视传媒信息大楼、内蒙古博源大酒店、内蒙古电子信息职业技术学院等. 资料共享:http://yunpan.cn/cfYFAHYabFBQ4 (提取码:41fa) 楼宇自控资料:http://yunpan.cn/cfYFHxd7jcMLR (提取码:dd78)

网易考拉推荐

Northern Nautilus——跳动的空间  

2013-03-20 13:53:35|  分类: 建筑设计 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
建筑师Takato Tamagami
地点日本札幌
结构工程S.FORM / Akira Ouchi
承办单位:MORINAGA Co.,Ltd.
面积131.0平方米
年份:2013年
摄影:Masaya Yoshimura


喜欢这样具有简洁的外观,但富有内涵的建筑(空间变化、收纳)。每个空间都有不同的天花板高度。大厅有一个高6.6米的空隙,客厅的夹层是3.9米高,餐厅在二楼被压缩高2.2米。这里强调的水平位置感增强的视觉体验。
采用
叠加长方体,使之平行和立方旋转30度面对公园长方体的平面是基于黄金比例空间分割对数螺旋线的确定通过空间的比例和组成可以提供一种生存环境的稳定性舒适性
以空间的比例和组成,可以提供稳定感和舒适的生活环境。这是一个经典的设计方法,该方法已适应在过去的许多建筑师。
设计师添加了一个新的步骤,提取的平方和旋转结果创造了循环,形成一个动态的螺旋流光照、视角变换以多种方式为住户提供向上和向下的空间
每层
地板对不同层次和各楼层分配特定的使用和地板加强不断向外延伸夹层的天花板和顶层之间的差距作为存储空间
客户喜欢户外划艇运动车库被旋转立方体的一部分,挑高的天花板被设置为存储空间足以容纳一个独木舟,当业主泛舟归来时以便直接从汽车能装卸货物

Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
平面图
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
 侧剖及日照分析
Northern Nautilus - 午夜天使 - 品茗,Mm设计间的快乐
分解图
 
原文:
This house for a young couple stands on a lot in a readjusted land on a hill. The site faces a street on the north, and is surrounded by neighboring houses on the other three sides. It seemed like a rather commonplace urban condition at first, but we were excited to discover a good view of a park below, located across the street towards northeast direction. We imagined that if we make the house high enough, they will have a nice view towards the park and the panorama of the town on the hill, and enjoy seasonal changes of trees from there. So our design started from providing a large window towards the park view on top floor.
The building consists of interlocking volumes of cuboid located parallel to the site and cube rotated by 30 degrees to face the park. Plan of the cuboid is based on golden proportion and spatial division is determined by logarithmic spiral. By giving order to spatial proportion and composition, one can provide a sense of stability and comfort in living environment. This is a classical design method that had been adapted by many architects in the past.
We added a new step to this method that is extracting the square and rotating it. As a result we created a dynamic spiral flow of circulation and form. Light and view transform in multiple ways as you move up and down the space.
Each volume has floor on different level and each floor is allocated for specific use, and the floors step up continually and extend outwards. The gap between mezzanine ceiling and top floor is used as storage space.
Garage is placed in a part of rotated cube and the ceiling is made high enough to accommodate a canoe, as the client loves outdoor sports. And we made storage space above the garage so that they can load and unload outdoor sport goods directly from the car.
Each space has different ceiling height. Entrance hall has a 6.6 meter-high void space and as you go up ceiling height of each living space gets lower. Living room on the mezzanine level is 3.9 meters high and dining room on the second floor is compressed to 2.2 meters high. Here the sense of horizontality is emphasized to enhance visual experience. As you approach the full-width window a bright panoramic view of trees and surrounding townscape opens up dramatically.
Study/book storage is located in that middle on the mezzanine level, which is used as private room of the client’s wife. It is visually inaccessible from the rest of the house, except that it is visually connected to the double-height bedroom so the couple can feel each other’s presence while maintaining some privacy. She can go down there from the second floor using stairs located behind the kitchen, so it is easy take a break from housekeeping and enjoy her free time.
By splitting floor levels we were able to separate living spaces while maintaining a sense of togetherness at the same time.
The couple stands by the dining room window and sees neighborhood children playing cheerfully in the park. When they have a child on their own he/she will eventually join there. From this window they will keep an eye on growth of all children and their hometown.
  评论这张
 
相关小组: 建筑设计苑
阅读(290)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017